Навигатор сайта (путь к странице)

Головна Діброва А.Д. Опис досвіду

Меню

Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Корисні посилання

Погода

Кнопка сайта

Олександрівська філія КЗ Олександрівське НВО №1

Статистика


Опис досвіду PDF Друк e-mail
Понеділок, 15 грудня 2014, 12:59

  Багато десятиліть чуємо, що урок – найважливіша форма навчально-виховного впливу на учнів. За моїм глибоким переконанням, дійсно, воно так є. Але я за такі уроки, коли вчитель стимулює пошук, коли він cтає керівником навчально-пізнавального процесу і органічно поєднує навчання з вихованням. Я за такі уроки, коли вчитель є патріотом не тільки свого предмета, а й постійно здійснює міжпредметні зв’язки. Такий учитель стимулює і організовує розумову діяльність учнів школи шляхом порівнянь, зіставлень, протиставлень. Я за урок, добре продуманий і за формою, і за змістом, на якому учні – активні учасники навчального процесу, на якому присутня наука. Я за творчість, тому що тільки творчий вчитель може спонукати учнів до творчості.

Сучасній людині необхідно вміти не тільки опановувати інформацію, але й креативно її оцінювати, осмислювати, застосовувати. І тому у свою практичну діяльність я почала вводити елементи інтеграції.

        Суть інтеграції полягає в об’єднанні в єдине ціле розрізнених частин, глибоке взаємопроникнення, злиття в одному навчальному матеріалі узагальнених знань в тій чи іншій області. Інтеграція навчання здійснюється шляхом реалізації внутрішньокурсових, внутрішньопредметних та міжпредметних зв’язків.

          На різних етапах уроку я використовую елементи інтеграції:  

І. Розминка
Замінює так звані організаційні моменти класичного уроку.

Головна функція розминки – створення сприятливого психологічного клімату на уроці. Стратегії: психологічний тест, закінчи речення одним словом «Я бажаю тобі…», «Спочатку було слово», «Чарівна скринька».

 «Чарівна скринька». Дорогі друзі! На початку уроку мені хотілося б звернутися до народної мудрості. Хтось дуже давно сказав правильні слова: «Від настрою, з яким ти вступаєш у день, залежать твої успіхи, тому намагайся кожного дня найти його позитивний початок». Цим позитивним початком стане сьогодні цей урок, на якому ви покажете, як багато знаєте й умієте. Але для початку оберіть фанти, які несуть у собі частинку мудрості та позитивного настрою. (Учні витягають фанти із скриньки)

 

 «Знаходьте час для веселощів. Це – музика душі», «Знаходьте час для роздумів. Це – джерело сили», «Знаходьте час для гри. Це – шлях до молодості душі», «Знаходьте час для навчання. Це – шлях до зірок».

Сьогодні на уроці ви будете у ролі знавців. У нас утворилося три групи. Легше працювати об’єднавши зусилля. Однак не забувайте слова з відомої байки І. Крилова:

         Когда в товарищах согласья нет,                    На лад их дело не пойдет,

                                        И выйдет из него не дело, только мука.

Я впевнена, що названі стратегії сприятимуть позитивному настрою учнів, вони будуть налаштовані на співпрацю, на очікування чогось нового, цікавого.

ІІ. Мотивація

Передбачає розвиток внутрішньої мотивації до вивчення конкретної теми й предмета загалом. Стратегії: «Метод прес», «Фантастична добавка»,«Дивуй», «Історична загадка», «Асоціації на дошці».

Мотивація – головна сила, що рухає дидактичний процес. Вона посідає перше місце серед факторів, що визначають його продуктивність. Мотивацію можна здійснювати і шляхом бесіди. У вступному слові вчитель окреслює коло питань, що розглядатимуться на уроці, при цьому наводяться цікаві приклади, залучається досвід дітей, використовується парадоксальність фактів, проблемні питання. Мотивацію можна здійснювати шляхом створення ситуації успіху (учні розв’язують нескладну задачу за алгоритмом, виконують легку самостійну роботу), шляхом використання творчих завдань та шляхом використання під час уроку художньої та науково-популярної літератури.

Прикладом мотивації на уроці може бути «історична загадка»:

Ця речовина дала назву цілому класу сполук. Історію цієї речовини можна порівняти з історією нафти та золота. До першої половини ХІХ століття вона вважалась рідкісним продуктом, нерівномірно розподіленим між народами земної кулі. В Африці за неї купували рабів, золото. Слонову кістку. Ще в середні віки ціна міцного робітника в Африці дорівнювала шматку цієї речовини розміром в його ступню. В Індії цю речовину можна було обміняти на сапфіри. Більшість народів світу вклонялися цій речовині, як символу самого життя,

 

вічності та сталості, благополуччя й миру. В деяких країнах цю речовину використовували як гроші.

У давнину люди приписували цій речовині священні властивості, пов’язували її з добрими духами. У багатьох країнах збереглася традиція ставити перед гостями цю речовину, як символ дружби та гостинності. Існує давня традиція: зустрічати дорогих гостей хлібом та.... Отже , я думаю ви вже знаєте, про яку речовину йдеться. Звичайно, це натрій хлорид або, як ми говоримо в побуті, кухонна сіль. (8 клас. Поширення солей в природі та їхнє практичне значення)

ІІІ. Актуалізація

         На цьому етапі відтворюються знання, уміння, встановлюється рівень досягнень із теми. Стратегії: «Сам собі вчитель», «Обери зайвого», «Знайди помилку», «Слідство ведуть хіміки», «Знаємо – хочемо дізнатись – дізналися».

Названі стратегії стимулюють упровадження інтерактивних методів навчання, бо розраховані на активне спілкування учнів між собою, з учителями. Значне місце серед них посідають проблемні та конкурсні завдання.

         При вивченні властивостей основних класів неорганічних сполук використовую такі прийоми:

 «Слідство ведуть хіміки». Справа № 03. У хімічній лабораторії нова лаборантка переплутала етикетки й на склянки з основами наклеїла формули відповідних оксидів. Наведіть порядок у лабораторії; напишіть формули й назви основ, які відповідають указаним оксидам:

                      CuO, Nа2O, CaO, PbO, K2O, BaO, ZnO, Al2O3.

Справа № 04. Після проведення експерименту в лабораторному журналі збереглися тільки записи реакцій розкладу нерозчинних основ:

                                                    = FeO + H2O

                                                    = Al2O3 +3H2O

                                                    = CuO + H2O

                                                    = Fe2O3 + 3H2O

Допоможіть установити, які основи були використані. Завдання типу «Сам собі вчитель» дозволяють учню самому оцінити рівень своїх знань із хімії, вибрати

 

завдання потрібного рівня і, відповідаючи, набрати необхідну кількість балів. Отже, оберіть собі завдання. Оцінка «4-6» - з’єднайте стрілками натрій гідроксид з тими речовинами, з якими він взаємодіятиме:

              K2O    HCl    CaO    SO2   CO2   H2SO4    Fe2O3   HNO3    SO3

                                                                  NaOH

Перевіримо правильність виконання. Оцінка «7-9» - напишіть продукти реакцій; сформулюйте правило за яким ви обирали речовину.

Оцінка «10-12» - складіть рівняння хімічних реакцій, розставте коефіцієнти.

.ІV. Вивчення нового матеріалу

Учні ознайомлюються з новою інформацією, підвищується їх роль на уроці.

Стратегії: «Робота в динамічних групах», «Кмітливе читання», «Хочеш бути хіміком? Будь ним!», «Діаграми Вена», «Цікавий факт», «Живи і дивуйся», «В гостях у казки».

 «В гостях у казки». Завдяки хімічним казкам учні можуть осмислити спільні і відмінні ознаки явищ, процесів, властивостей речовин, застосовуючи діаграму Вена.

«Казка про Кисень і Озон»

Жили були три брати: Оксиген, Кисень і Озон. Хоча в них текла одна оксигенова кров, маси їх були різними: Кисень був важчий у два рази, а Озон - у три, відрізнялися вони кардинально.

         Оксиген був атомом, два його неспарені й тому непосидючі електрони потрапляли в різноманітні історії, могли зв’язатися з усіма атомами на Землі, крім Гелію, Аргону. Утворені ними речовини Оксиди не завжди могли себе правильно вести в цивілізованому товаристві, окремі є, скажемо прямо, небезпечними типами, як SO2, NO2, хоча є і приємні винятки: згадайте хоча б це миле створіння Воду Н2О.

         Кисень за звичайних умов був безбарвною речовиною, спокійним, стабільним Паном газом, лише в стресовому стані Оксигени в Кисні розривали свій двоїстий союз, виривалися на свободу й окислювали аж до горіння все, що траплялося на їх шляху. Тож будьте мудрими, «не будіть у ньому звіра», ведіть себе з ним коректно, толерантно, тоді користі від Кисню буде більше ніж шкоди.

 

Та що там говорити, без нього не було б життя на Землі, адже ним дихають усі: від найменших рибок (хоча в 100 обє’мах води його розчиняється лише 3 об’єми) до людей (для цього у повітрі його аж 21 відсоток).

         Озон, на відміну від Кисню, синій, нетривкий, з різким своєрідним запахом Пан газ, здатний вибухати навіть від подиху. Він такий собі дволикий Янус: шкідливий в атмосфері, корисний у стратосфері. Посудіть самі. У повітрі його дія протягом 10 хвилин за мізерної концентрації 0,00001% за об’ємом рівноцінна впливу 250 ренген радіації, тоді як у стратосфері він вбирає палючі ультрафіолетові промені, чим рятує все живе на Землі. Парадоксально, та факт.

         От так атоми Оксигену, сполучаючись по два й по три, утворюють речовини, завдяки яким можливе життя на Землі, не було б їх – наш світ був би зовсім іншим, і ми були б іншими.

За казкою складаємо діаграму Вена, визначаючи спільні та відмінні риси характерні для двох алотропічних відозмін.

         

     Доведено, що методичні прийоми роботи з текстовими матеріалами дають непоганий результат і при цьому не треба боятися експериментувати.

Пропоную вам, діти, об’єднатись у пари, прочитати, поміркувати, обговорити запропоновані тексти.

         Перший ряд – « Шпаргалки». Прочитайте текст. Передайте його зміст із допомогою малюнків, умовних позначень, схем.

         Другий ряд – «Шерлок Холмс». Прочитайте текст. Складіть до нього якнайбільше запитань. Питання мають охопити весь матеріал і враховувати найменші дрібниці.

        

Третій ряд – «Позначки». Прочитайте текст. Олівцем зробіть позначки: «!» - знав раніше, «+» - довідався про нове, «-» - не зрозумів, «?» - викликало подив.

Перевіримо вашу роботу.

         V.Рефлексія

         Учень стає власником ідеї, інформації, знань. Рефлексія дає можливість згадати, й усвідомити основні етапи навчальної діяльності, індивідуальні та колективні результати діяльності, проблеми та способи діяльності. Співвіднести поставлені цілі з результатами навчання, використовувати знання, обмінюватися ними з іншими учнями.

Стратегії: «Обери позицію», «Самооцінка», «Асоціативний кущ»,«Продовж фразу».

Можна використати стратегію «Продовж речення»:-Сьогодні я довідався…-Було цікаво…-Я зрозумів, що…-Тепер я можу…-Мене здивувало…

      Інтеграцію впроваджую в процесі проведення інтегрованих уроків, які сприяють розкриттю загальних закономірностей, законів, ідей, теорій, які відображені у різних науках.

    Характеристика інтегрованих уроків: максимальна чіткість; компактність; стислість навчального матеріалу; логічна взаємообумовленість; взаємозв’язок предметів, які інтегрують; велика інформативна ємність навчального матеріалу.

    Планування інтегрованого уроку:

1)     Визначення головної мети; 2) Визначення ведучого предмета; 3) Підбір різноманітних видів діяльності; 4) Координація дій вчителів з різних предметів.

      Хімія інтегрується з різними навчальними предметами. Протягом останніх років мною у співпраці з колегами були проведені такі інтегровані уроки: «Кухонна сіль - каталізатор суспільного життя» (10 клас. Хімія, історія, етнографія); «Сірники: історія та шляхи модернізації» (10 клас. Хімія, географія, історія, трудове навчання); «Цукор – біле золото України» (11 клас. Хімія, історія, біологія); «Мило, його склад, мийна дія» (11 клас. Хімія, історія, біологія); «Luminaries of the 19 – th Century. Dmytro Mendeleiev. Значення періодичного закону» (8 клас. Хімія, англійська мова); «Kingdom of Seasons.

 

Методи пізнання природи.» (5 клас. Природознавство, англійська мова); «The Weather. Спостереження за погодою» (5 клас. Природознавство, англійська мова)

      Практика нашої роботи показала плідність інтеграції, виявила перспективи подальшого розвитку та удосконалення такого підходу до навчання. Застосування інтеграційних форм навчання сприяє налагоджуванню взаєморозуміння і поліпшенню співпраці вчителів та учнів у процесі навчання, дає можливість ширше використати потенційні можливості змісту навчального матеріалу та розвинути здібності учнів.

 Інтеграція – необхідна умова сучасного навчального процесу, її можлива реалізація в межах будь – якого навчального закладу здійснила б перехід цього закладу на новий рівень його розвитку.

Інтеграційні процеси в освіті тривають, і вони різноманітні, але мета їх одна – розвинена, креативна особистість, здібна до творчого пошуку.

 

 
 



Створено за підтримки Щура В.О.
© 2017 - 2019