Навигатор сайта (путь к странице)

Головна

Меню

Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Корисні посилання

Кнопка сайта

Олександрівська філія КЗ Олександрівське НВО №1

Статистика


Засоби індивідуального захисту. Вимоги до використання, знезараження та утилізації PDF Друк e-mail
Субота, 16 січня 2021, 07:20

Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітряний (аерозольний) шлях для COVID-19 не характерний. У групі осіб із найбільшим ризиком зараження знаходяться особи, які перебували в контакті з пацієнтом або надають медичну допомогу/проводять догляд за ними. Профілактичні заходи необхідні медичним працівникам, щоб захистити себе і запобігти інфікуванню і передачі збудника в закладах охорони здоров'я.

До таких заходів, в першу чергу, відноситься використання ЗІЗ –   його надягати, знімати та утилізувати.   

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) обирають з огляду на характер взаємодії з пацієнтом та потенційний шлях інфікування.

У медицині ЗІЗ використовують для захисту слизових оболонок, дихальних шляхів, шкіри.  Кожен медичний працівник повинен вміти користуватися засобами індивідуального захисту, оцінювати ризики та вирішувати, який саме ЗІЗ і коли застосовувати..

ЗІЗ повинні мати позитивний  висновок  державної    санітарно епідеміологічної    експертизи,   сертифікат відповідності   чи   свідоцтво   про    визнання    відповідності, задовольняти   Державних стандартів щодо вимоги до засобів індивідуального захисту  .

Застосування  ЗІЗ регламентується відповідно до Закону України  "Про  правові  засади   цивільного   захисту";Закону України "Про охорону праці" ст.8. та ст.163 КЗпП ;  Закону України  "Про захист населення від інфекційних хвороб

Строк носіння ЗІЗ не має перевищувати строк придатності, визначений документами виробника (інструкціями з експлуатації, паспортами тощо).

Маска   (ДСТУ EN 14683) призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів. Маску необхідно надягати пацієнтам, щоб зменшити поширення інфекцій у закритих приміщеннях, або тим, хто працює в асептичних умовах, наприклад, проводить операції. Хірургічна маска захищає медиків від потрапляння великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта на слизові.

Як надягати маску: закиньте гумки за вуха, розправьте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.

Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою. максимальний термін використання — не більше 4 годин безперервної роботи

Не можна чіпати зовнішню частину маски руками .

Використовується одноразово.

Респіратор  (ДСТУ EN 149)використовувати респіратори класів захисту FFР3 і FFР2. використовувати лише як одноразовий засіб

Як надягати респіратор:

  • довге волосся треба зібрати у хвіст
  • якщо носите окуляри, їх варто зняти, а руки обробити;
  • заведіть гумки на передню частину респіратора та просуньте долоню під ними;
  • прикладіть чашу респіратора до обличчя, верхню гумку перекиньте на потилицю, нижню — за вуха;
  • розправте респіратор на обличчі, обтисніть носову пластину пальцями обох рук;
  • перевірте, щоб гумки респіратора не
  • Після кожного надягання треба робити так званий тест долоні. Тримайте руки перед респіратором і зробіть різкий вдих або видих. Якщо відчули, що повітря проходить між респіратором та шкірою, треба поправити респіратор на обличчі.

Також слід замінити респіратор, щойно він став вологим. максимальний термін використання — не більше 8  годин безперервної роботи чи одна робоча зміна.

Халат  (ДСТУ EN 13795, ДСТУ EN 14126, ДСТУ EN 13034, ДСТУ EN 14605

Ізоляційний халат слід використовувати, щоб захистити шкіру та попередити забруднення одягу під час роботи. Якщо халат не є водостійким, треба використовувати фартух.

Халат має бути завдовжки до середини литок і з довгими рукавами.

Рукавички   (ДСТУ EN 455-І і ДСТУ EN 16523)

Рукавички заборонено мити чи обробляти дезінфектантами, щоб використовувати повторно.

Рукавички надягають останніми з усіх засобів індивідуального захисту, обов’язково поверх манжетів халату.

Захисний щиток для обличчя (ДСТУ EN 166) виготовлений із прозорого пластику, щоб забезпечити добру видимість для пацієнта і медичного працівника, який використовує щиток. Використовуйте згідно зазначеної інструкції до виробу.У захисного щитка має бути ремінець, що регулюється, для щільного прилягання до голови та зручного носіння, а також стійкість до запотівання.

Захисні щитки можуть бути одно- чи багаторазовими.

Захисні окуляри(ДСТУ EN 166)  мають щільно прилягати до шкіри і мати гнучку рамку з ПВХ, що легко пристосовується до контурів обличчя та рівномірно тисне.Окуляри закривають очі та ділянки навколо. Вони підходять для осіб, які носять коригувальні окуляри. Мають прозорі пластикові лінзи з покриттям від запотівання і захистом від подряпин. Ремінці, що регулюються, забезпечують міцне кріплення, щоб окуляри не зміщувалися під час клінічної діяльності.

Захисні окуляри можуть бути одно- чи багаторазовими. Слід зберігати в сухому місці при кімнатній температурі , в захищеному від світла місці. Лінзи окулярів необхідно регулярно чистити м’якими миючими засобами, для дезінфекції додають дез.засіб (згідно регламенту) . У випадку подряпання лінзи повинні бути замінені.

Виріб за дотримання рекомендацій по експлуатації  забезпечує відповідний захист до 6 міс.

Захистний комбінезон (відповідає   стандартам ДСТУ EN 14126:

 ДСТУ EN 13034: ДСТУ EN 14605:2017(тип 3) або непроникними до спрею (тип 4). Використовується для певного виду робіт згідно маркування та інструкції. протягом усього часу знаходження в небезпечній зоні .Ніколи не видозмінюйте, не переробляйте та не ремонтуйте. (одноразовий засіб) Тривалість роботи у костюмі першого типу не повинна перевищувати 3 годин, а у спекотний час - 2 годин, потім необхідна перерва на годину.

Послідовність(алгоритм) знімання та поводження із використаними  ЗІЗ

Для правильного використання та зниження ризиків інфікування необхідно знати послідовність знімання  засобів індивідуального захисту:

  1. продезінфікуйте  зовнішні  рукавички,  Для дезінфекції    можна    використовувати    дезінфікуючи    засоби, приготовлені на  місці  роботи 
  2. зніміть   фартух   та  положіть  у  ємність  для  збирання відходів(кат.В);
  3. зніміть   бахіли   та  положіть  у  ємність  для  збирання відходів (кат В)
  4. г) зніміть  зовнішні  рукавички  та  положіть  у  ємність для збирання  відходів (кат В)
  5.  д) розстебніть  "блискавку"  комбінезону і зніміть його,  для чого опустіть його  вниз,  виверніть  його  внутрішньою  поверхнею назовні  та  вийдіть  з  нього.  Положіть комбінезон у ємність для збирання відходів (кат В)
  6. зніміть захисні окуляри,  стягнувши їх вверх через голову. Держіть їх за пасок. Положіть у ємність для знезараження
  7.  ж) зніміть респіратор,  взявши його за верхні та нижні паски, стягнувши його вверх через голову.  Положіть його  у  ємність  для збирання відходів (кат В)
  8. зніміть  внутрішні  рукавички.  Візьміть  рукавичку   біля манжети  і  стягніть  її  частково,  вивернувши навиворіт.  Щоб не торкатися  незахищеною  рукою  зовнішнього  боку   рукавичок,   не знімайте  її повністю,  доки не знімете другу рукавичку.  Тримаючи першу рукавичку на пальцях,  візьміть другу рукавичку біля манжети і також стягніть її частково.  Зніміть обидві рукавички одночасно, ні в якому разі не торкаючись до  їх  зовнішньої  поверхні  голими руками  та  уникаючи  розбризкування.  Положіть  їх  у ємність для збирання відходів (кат В)
  9.  закрийте ємність з відходами;
  10.  продезінфікуйте руки і ретельно помийте їх теплою водою  з милом.

Відходи категорії «В» згідно вимог наказу №325 від 08.06.2015 р. «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами» (Розділ 5 п.2)підлягають обов’язковому знезараженню (дезінфекції) фізичними методами (термічними, мікрохвильовими, радіаційними тощо). У випадку відсутності в закладі приміщень для знезараження (дезінфекції) відходів або централізованої системи знезараження відходів медичні відходи знезаражуються персоналом цього закладу в місцях їх утворення хімічними/фізичними методами.

(п.12.) При організації ділянок знезараження відходів категорії  В дозволяються збирання, тимчасове зберігання, транспортування відходів категорії В без попереднього знезараження в місцях утворення за умови забезпечення необхідних вимог епідемічної безпеки.
 
 
 
 



Створено за підтримки Щура В.О.
© 2017 - 2019